Kleding Verven met Bleek

Gepubliceerd op 2 juli 2024 om 10:51

Door kleuranalyse kwam ik er achter dat zwart niet mijn kleur is. Ik besloot alle zwarte kleding die ik afgezien van de kleur wél leuk vind, te verven met bleekmiddel. Ik had nog geen enkele ervaring met het bleken van kleding, dus het was erg spannend wat er zou gebeuren. In deze blog lees en zie je hoe ik het heb aangepakt en wat de resultaten waren.


Nadat ik mezelf gekleuranalyseerd had bleek dat zwart niet mijn kleur is. Dat wist ik eigenlijk al, want ik voel me altijd wat oncomfortabel in zwart: een beetje overdressed, té chique. Door de kleuranalyse kwam ik er achter waarom: mijn kleuren zijn donker, maar wél zacht. En op zwart vallen mijn natuurlijke kleuren weg. Het staat wat te hard. 

Toch had ik best wat zwarte kleding nog in mijn kast. Deze kleding had ik gekozen op basis van het model en de stof, die ik wel fijn vond. Wat te doen? Ik besloot te experimenteren met het bleken van de kleding. Dat wilde ik al heel lang een keer doen, want ik ben gek op het effect van tie dye. Wat betreft motief staat het mij goed en ik voel me prettig in de speelse natuur er van.

Het eerste bleekexperiment

Mijn eerste experiment deed ik met een zwarte wikkeljurk met witte stippen. Fijn model en lekker luchtige viscose, maar dat zwart is dus te hard en die stippen vind ik te druk. Ik legde de jurk in een badje van water met een flinke scheut antischimmel schoonmaakmiddel. Daar had ik een tijdje terug per ongeluk een lelijke bleekvlek van in mijn kleding gekregen, dus ik dacht: dat bleekt! Helaas gebeurde er niks. Ter controle stopte ik er een stukje roze katoen bij, maar ook daarmee gebeurde niks. Een paar uur laten staan, maar nee hoor. Alleen het kanten randje langs de hals was een beetje opgelicht. Wat een teleurstelling...

Daarna het tweede experiment met Dikke Bleek uit de supermarkt, op dezelfde wikkeljurk. De helft water en de helft Dikke Bleek en de jurk er weer in. Na een paar minuten was al zichtbaar dat er iets gaande was, joepie! Ik had geen tijd om te wachten want de hond moest uit en toen ik na een halfuur weer terug kwam was de jurk licht oranjebruin geworden met witte stippen. Oepsie, dat was wat lichter dan ik had bedoeld, haha!

De zwarte wikkeljurk met witte stippen

Nu een lichtbruine wikkeljurk met witte stippen en een oranje bies

Het ombrée effect

Met hetzelfde mengsel dat nu bruin was geworden ging ik het derde experiment in: ombrée effect verven. Dit betekent dat de ene kleur geleidelijk overgaat in een andere kleur. Ik heb een jurk die dat heeft en het past mooi bij mijn ‘etherische Kitchener essentie’. Ik wilde een zwarte zomerbroek verven, ook van viscose. Ik hing de broek aan een wasrek op de kop met de taille tot en met het kruis in het water. Dit deed ik zodat de kleur die mij het minste goed staat (zwart) het verste weg van mijn gezicht zou zitten, namelijk aan de onderkant van de broekspijp. Terwijl de kleur dichter bij mijn gezicht, namelijk bij de taille, zou oplichten. Ik had geen idee welke kleur het zou worden! Na vijf minuten was er al een sterke verkleuring zichtbaar naar een soort warm roze. Gek genoeg was het gedeelte dat dieper in de emmer zat minder sterk opgelicht dan het gedeelte dat aan het oppervlakte lag. Ik vraag me af of dit komt doordat er een reactie is met zuurstof of zonlicht wat het bleken versterkt. Of misschien was het bleek en het water gaan schiften en zat er meer bleek dreef aan het oppervlak? Hoe dan ook, ik wilde een minder strakke overgang van gebleekt naar zwart, dus met mijn handen (in rubber handschoenen!) heb ik nog wat bleekmiddel op het overgangsgedeelte aangebracht. Hier kleurde de stof een diep roestig bruin, één van mijn betere kleuren omdat het lijkt op mijn oogkleur. Ik ben heel blij met het resultaat!

De zwarte zomerbroek

Nu een zomerbroek met roest-roze ombrée effect.

De paarse wikkeljurk en de fluwelen body

Tenslotte heb ik nog de onderste randen van rok en mouwen van een diep paarse wikkeljurk en een deftige zwarte fluwelen body gebleekt. De randen van de jurk werden roze. Er kwamen ook her en der wat vlekken omdat ik wat ongeduldig en rommelig werkte, maar ik vind dat wel grappig. De body is grotendeels van acetaat en ik had geen idee of het bleken zou werken. Het duurde een hele tijd voordat ik resultaat zag, maar toen ik haar er uit haalde had het op een paar plekken wel gepakt. Waarom? Ik heb het buiten op een plank gelegd en een extra mengsel water met bleek op verdeeld en doorheen geknepen. Toen de body gedroogd was zag ik dat het op de meeste plekken wel enig effect had gehad, waardoor een het soort donkere mosterdkleur was ontstaan en op sommige plekken wat lichter. maar het bleef heel onregelmatig. Geen idee, hoe dat komt… Maar met beide kledingstukken ben ik uiteindelijk heel tevreden.

Als allerlaatste heb ik het hemdje er in gegooid dat ik aanhad, want er waren wat vlekken opgekomen. Ik had het kunnen weten.... Ik ben namelijk echt een kliederaar.

De paarse wikkeljurk heeft nu roze accenten

De fluwelen body heeft nu mosterdgele tie dye effecten

De achterkant van de fluwelen body

Werkwijze

Voor het bleken gebruikte ik een gelijk deel dikke bleek uit de supermarkt en kraanwater. In een emmer en de kleding er in. Ik werkte in de badkamer met het raam open voor de ventilatie. Alsnog stonk mijn hele huis nog uren lang naar chloor nadat ik klaar was. Ik kin goed zien wat het effect was van de bleek tijdens het verven, dus ik had goede controle over hoe licht ik het wilde laten worden. Ik spoelde de chloor iedere keer eerst uit in de wasbak en daarna in de wasmachine op het spoelprogramma. (let op: dit kan niet als je een natuurlijke zuiveringssysteem gebruikt zoals een helofytenfilter!) Tenslotte nog een keer wassen met wasmiddel. Pas na een paar keer wassen was de chloorlucht uit het kledingstuk. 

Mijn conclusies over werken met dikke bleek

- Je kan geweldige effecten creëren met met bleek

- werk in een goede werkomgeving (inclusief kleding) , want de bleek vlekt als een malle

- op sommige stoffen pakt de verkleuring onregelmatig, dus begin er niet aan als je dat niet leuk vindt.

- Je hele huis ruikt achteraf naar chloor

- Het is moeilijk om te voorspellen welke kleur er gaat ontstaan wanneer je gaat bleken, dus het is beter om alleen kleding te bleke waaraan ik niet al te veel gehecht ben. 

- Chloor is bepaald niet een milieuvriendelijk materiaal. Het is dus goed om me af te vragen of het resultaat het vieze materiaal waard is.

Gelukkig had ik weinig te verliezen met de kleding die ik ging bleken, aangezien het allemaal tweedehands kleding was in een kleur waar ik toch niet zo tevreden mee was. De kleding die te licht is geworden ga ik misschien in een donkerdere kleur terug verven, maar geen zwart meer voor mij. In het vervolg wil ik proberen gerichter te werken en echt motieven maken met kleine stipjes of streepjes bleek.

Ik heb super veel zin om mijn vers gebleekte kleding te dragen!


Wil je ook weten welke kleuren jou het mooiste staan, zodat je een garderobe kan ontwikkelen die perfect bij je past? Lees hier meer over kleuranalyse.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.